Voorwoord
Gas wordt maatwerk
De energie- en gaswereld blijft volop in beweging. Op internationaal maar zeker ook nationaal niveau wordt vanwege het klimaatvraagstuk hard gewerkt aan een klimaatneutrale energievoorziening. Het gaat om een complex probleem met veel keuzemogelijkheden en grote financiële consequenties. De eerste meters zijn gemaakt: autoriteiten namen en nemen maatregelen die broeikasgasemissies, in het bijzonder CO2-emissies, substantieel en structureel moeten verminderen. Bedrijven, vaak geholpen door overheden, investeren in duurzame alternatieven voor fossiele bronnen. Er verrijzen steeds grotere windmolenparken; menigeen laat zonnepanelen op zijn dak leggen; de belangstelling voor duurzame projecten neemt toe; wetenschappelijke instituten onderzoeken de mogelijkheden van technologische innovaties; maatschappelijk wordt volop gediscussieerd over een snellere transitie naar een volledig klimaatneutrale energiehuishouding. In Nederland wordt dit debat en het gevoel van urgentie versterkt door aardbevingen als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld.
Een formidabele uitdaging ligt vóór ons. Aan de ene kant moet het huidige energiesysteem, waarin GasTerra als groot gashandelsbedrijf een belangrijke rol speelt, goed blijven werken. Aan de andere kant hebben we een rol bij het verantwoord uitvoeren van de energietransitie. Of dit zal lukken, hangt niet in de laatste plaats af van de vraag of voldoende draagvlak kan worden verworven voor de soms ingrijpende maatregelen. De transitie zal immers lange tijd in beslag nemen en veel vragen van burgers en bedrijven. Of het nu om gaswinning, het bouwen van windmolenparken of het verhogen van de energierekening gaat, draagvlak is niet vanzelfsprekend.
Wat betekent dit alles voor de positie van gas in de energiemix en voor GasTerra?
Om met het laatste te beginnen: voorlopig minder dan men misschien zou verwachten. Hoewel het aandeel aardgas in de energievoorziening uiteindelijke fors zal verminderen voorziet het nu nog steeds in de warmtebehoefte van het overgrote deel van de Nederlandse en een aanzienlijk deel van de Europese energiemarkt en zal dat naar verwachting nog geruime tijd blijven doen. Ook in de Europese industrie vervult gas een belangrijke rol. GasTerra’s bedrijfsmodel is daarom niet veranderd. We kopen gas van producenten en verkopen het aan marktpartijen zoals energiebedrijven en industriële ondernemingen. Door het verrichten van aanvullende diensten aan de klant voegen we zoveel mogelijk waarde aan ons product toe
Dit betekent uiteraard niet dat de externe maatschappelijke ontwikkelingen geen invloed hebben op GasTerra’s strategie. We dragen zowel materieel als immaterieel bij aan de energietransitie door kennisinstellingen te steunen, projecten te financieren, groen gas te vermarkten en actief deel te nemen aan het maatschappelijk debat over dit thema.
De aardbevingen in Groningen vroegen en vragen nog steeds nadrukkelijk om aandacht. Daar hebben de getroffen Groningers recht op. Een veilige gaswinning en herstel van de aangerichte schade moeten daarom topprioriteit blijven. Daarnaast dient de leveringszekerheid van de miljoenen huishoudens die afhankelijk zijn van het Groningengas, te worden gewaarborgd.
Klimaatverandering en het veiligheidsvraagstuk hebben gas in Nederland een imagoprobleem bezorgd. Fossiele brandstoffen, dus ook aardgas, zijn nu eenmaal onderdeel van het probleem. Tegelijkertijd heeft gas ook alles in zich om deel van de oplossing te zijn. Ons product speelt in de energietransitie een onmisbare rol. Met het concept Gas-op-Maat slaat de gassector een brug tussen de vereiste CO2-reductie en verduurzaming en de noodzakelijke voorzieningszekerheid en kosteneffectiviteit van maatregelen. Deze strategie, die we als gassector hebben ontwikkeld, komt er in het kort op neer dat aardgas in de energietransitie alleen daar wordt ingezet waar duurzame alternatieven zoals wind en zon om wat voor reden dan ook minder aantrekkelijk of niet mogelijk zijn. We kunnen zoals gezegd nu en in de nabije toekomst niet zonder gas; met name hernieuwbaar gas zal ook in een klimaatneutrale energiehuishouding een waardevolle bijdrage aan de energievoorziening kunnen leveren. In bijzondere gevallen zijn combinaties van gas en duurzame bronnen de beste oplossing. Tegelijkertijd kan groen gas zorgen voor emissiereducties in andere lastig te verduurzamen sectoren. Met andere woorden: gas wordt maatwerk.
Tot slot de resultaten van GasTerra. Zowel het verkoopvolume als de prijzen waren lager dan in de vorige verslagperiode. De hoeveelheid verkocht gas verminderde tot 63,9 miljard kubieke meter (2015: 70,3 miljard kubieke meter), de gemiddelde prijs tot 15,3 cent per kubieke meter (2015: 20,8 cent per kubieke meter). De omzet kwam daardoor uit op 9,9 miljard euro (2015: 14,7 miljard euro). De opbrengstvermindering is vooral veroorzaakt door de daling van de gasprijs. GasTerra heeft daar geen invloed op. Maar op alle gebieden waar GasTerra wel het verschil kan maken, heeft het zich van zijn beste kant laten zien: beheersen en optimaliseren van onze portfolio, waarde van toegevoegde diensten maximaliseren, heronderhandelen van contracten en beheersen van ons budget. Ik ben ervan overtuigd dat dit in 2017 niet zal veranderen.
Ik wil dit voorwoord niet besluiten zonder mijn voorganger Gertjan Lankhorst te bedanken. Tien jaar lang stond hij aan het roer van GasTerra, een periode waarin vele successen zijn geboekt, maar ook stevige maatregelen moesten worden genomen om onze organisatie aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. Hij heeft aan dit proces gewetensvol en succesvol leiding gegeven, zodat hij trots kan omzien naar een slagvaardig bedrijf dat klaar is voor de toekomst.
Robert van Rede
Interim CEO